1950’li yıllardan beri var olan ve günümüzde oldukça popüler olan yapay zeka kavramı ilk bakışta hemen hemen herkese bir şey çağrıştırmaktadır.Kimilerine göre insanlara yardım edecek ve onlara iş kolaylığı sağlayacak, kimilerine göre ise insanların yerini alarak dünyanın sonunu getirecek makineler… Aslında bu konuyla ilgilenen herkes, insan ile makine arasında kesin farklılık olduğunu bilmektedir.
Gelin şimdi hep beraber yapay zeka neymiş öğrenelim..
1950 yılında Alan Mathison Turing’in ortaya attığı “Makineler düşünebilir mi?” sorusuyla makine zekasını tartışmaya yol açmıştır.Bu tartışmalar sonucunda 2.Dünya savaşı sırasında kripto analizi gereksinimi ile üretilen elektromanyetik cihazlar, bilgisayar bilimini ve yapay zeka teknolojisini ortaya çıkarmıştır.. İlk kez resmi olarak 1956 yılında John McCarthy tarafından ortaya atılmış olan yapay zeka kavramı bir makinenin ya da bilgisayar programının insan zekasını taklit ederek harekete geçebilme teknolojisi olarak tanımlanmıştır. Yapay zeka teknolojisi, insana özgü olan ; bilgi,öğrenme,algılama ve muhakeme gibi becerilerin makinelere kazandırılmasını amaçlar. Daha basit bir ifadeyle, insan zekasını gerektiren görevleri yapabilecek makine yaratmaktır.
Yapay zekanın gelişimi
Geçmişe dönüp baktığımızda aslında yapay zeka kavramı 1637’li yıllara dayanmaktadır.Ünlü filozof Descartes yapay zeka ile ilgili düşüncelerini söylerken makinelerin insanlar gibi bazı işleri yapabileceğini ama bazı işlerde de başarısız olacağını öne sürmüştür.
1950 yılında Alan Turing önemli cümlelerini kurdu.
1956 yılında Yapay zeka kavramı McCarthy tarafından ilk kez kullanıldı.
1959 yılında ilk yapay zeka laboratuvarı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ nde (Massachusetts Institute of Technology-MIT) John McCarty ve Marvin Minsky tarafından kuruldu.
1997 yılında satranç oyununda Gary Kasparov ile karşı karşıya kalan IBM Deep Blue ,dönemin şampiyonu Kasparov’u yendi.
Google Deepmind şirketi tarafından geliştirilen AlphaGo , 2015 yılında Avrupa şampiyonunu ,2016 yılında da dünya şampiyonu Lee Sedol’u gerçekleştirdikleri 3 maçta da yenmiştir.
Geçmişten günümüze kadar büyük bir gelişme sağlayan yapay zeka , gelecek dönemlerde de gelişmeye devam edecektir. Yıllar sonra belki insanların şu an yaptığı her işi yapabilecek duruma gelebilirler.
Stanford Üniversitesi yapay zekanın gelişim sürecini , önemli olayları ve kişileri detaylı olarak kronolojik sırayla anlatan bir çalışma yapmış.Yapay zekayla ilgilenenlere ve ilgilenmek isteyenlere okumasını kesinlikle tavsiye ederim.
Alan Turing’in “Makineler Düşünebilir mi?” makalesini okumak isterseniz link aşağıdadır.
https://www.csee.umbc.edu/courses/471/papers/turing.pdf
Sağlıklı günler.